Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dirk Vandenberghe : "Aurubis gaat ook in Beerse haar pioniersrol bevestigen"

Aurubis Olen

Aurubis, een toonaangevende wereldwijde multimetalenproducent en een van 's werelds grootste koperrecyclers, heeft het Copper Mark-certificeringsproces succesvol afgerond voor haar productiesite in St.-Jozef-Olen. Aurubis gaat ook in plant Beerse (aan Nieuwe Dreef) haar pioniersrol bevestigen.

In Olen zorgen 680 medewerkers jaarlijks voor méér dan 275.000 ton koper.

Na Pirdop, Hamburg en Lünen is de Belgische vestiging de vierde site in het Aurubis smelternetwerk die het internationaal erkende certificaat voor verantwoorde koperproductie ontvangt.

Ook de Aurubis sites in het Belgische Beerse en het Duitse Stolberg hebben recent het certificeringsproces aangevat. Stolberg is daarmee de eerste verwerker van gewalste koperproducten die deelneemt aan het Copper Mark-proces in de categorie Fabricator.

"We promoten en roepen actief op tot de ontwikkeling van duurzame en verantwoorde toeleverings- en waardeketens in de grondstoffenindustrie. Onze vastberaden toewijding aan het internationale Copper Mark-kwaliteitslabel toont de hoge verwachtingen die we aan onszelf stellen,” zegt CEO Roland Harings.

"We zijn blij met het succesvolle traject in Olen, en we ondersteunen actief de voortdurende ontwikkeling van de Copper Mark als de norm voor de wereldwijde koperindustrie, waaraan bijkomende Aurubis sites zullen deelnemen, zoals Stolberg en Beerse in het volgende boekjaar. Die inspanningen benadrukken op indrukwekkende wijze de pioniersrol die we met Aurubis nemen in duurzame multimetaalproductie.”

Om te voldoen aan de strengste regelgevende eisen en aan de eigen verwachtingen als 's werelds meest duurzame smelterijnetwerk heeft Aurubis  begin dit jaar haar Business Partner Screening-proces herzien.

De Copper Mark heeft nu volledig bevestigd dat het proces voldoet aan de hoge verwachtingen voor verantwoorde inkoop in het criterium voor verantwoorde mineralen toeleveringsketens. Die gezamenlijke Due Dilligence Standard beschrijft hoe bedrijven een risicobeheersysteem moeten ontwikkelen en voldoet aan de eisen voor verantwoorde inkoop van de London Metal Exchange (LME) - een van 's werelds belangrijkste metaalbeurzen - voor de handel in metalen zoals koper, lood, nikkel en tin.

In februari 2023 behoorde Aurubis ook tot de eerste bedrijven ter wereld die zich engageerden voor de nieuwe Copper Mark Chain of Custody Standard. Die standaard bepaalt de eisen voor gecertificeerde koperhoudende producten in de toeleveringsketen. Het is de eerste standaard die de volledige koper-toeleveringsketen afdekt.

Aurubis Olen ontvangt het Copper Mark certificaat

De recyclagevestiging in Olen is gespecialiseerd in de productie van koperkathoden en koperdraad en produceert jaarlijks meer dan 275.000 ton koperproducten met ongeveer 680 medewerkers.

"Ik wil alle betrokken collega’s van harte feliciteren met dit fantastische succes. Dit label bevestigt onze langdurige inspanningen om een voorbeeldige en duurzame multimetaalproducent te zijn," zegt Managing Director van Aurubis Olen en Aurubis Beerse, Dirk Vandenberghe. "De resultaten van ons continu verbeteringsprogramma worden heel duidelijk en positief weerspiegeld in de beoordeling van onze processen. We gaan door op de ingeslagen, succesvolle weg en zijn in september ook begonnen met het Copper Mark-proces in onze recyclagefabriek in Beerse."
 

Aurubis Stolberg is de eerste koperwalserij die met het certificeringsproces begint

De Aurubis site in Stolberg heeft ongeveer 400 medewerkers en produceert precisie strips en draad van koper en koperlegeringen, met een uitgebreid internationaal verkoopnetwerk. Op 10 juli 2023 was de site de eerste koperwalserij in de Aurubis Groep en in de categorie ‘Fabricator’ die het uitgebreide Copper Mark certificeringsproces aanvatte. Naar verwachting zal het proces afgerond worden tegen de zomer van 2024.

"Aurubis Stolberg is een integraal onderdeel van het Aurubis netwerk en de toeleveringsketen," verklaart Benjamin Cappi, Managing Director van Aurubis Stolberg. "We leggen een brug tussen metaalproductie en de unieke eisen van de productmarkten. Omdat onze toeleveringsketens voortbouwen op de al gecertificeerde sites, zullen onze klanten in de toekomst genieten van een consistente certificering binnen de Aurubis Groep."
 

Copper Mark

"We feliciteren Aurubis met de aanvullende succesvolle certificering en het engagement van de vestigingen in Beerse en Stolberg," zegt Michèle Brülhart, Executive Director van de Copper Mark.

"Vandaag wordt meer dan 25% van het wereldwijd gewonnen koper geproduceerd volgens de normen van het Copper Mark. Dankzij het engagement van bedrijven zoals Aurubis kunnen we voortbouwen op dit succes en blijven groeien langs de koperwaardeketen."

De Copper Mark is het toonaangevende kwaliteitslabel voor koper, molybdeen, nikkel en zink, met als visie een duurzame samenleving mogelijk te maken door verantwoorde bronnen, productie en recycling van die metalen.

De Copper Mark werkt aan het ontwikkelen van verantwoorde waardeketens vanaf het mijnbouwniveau tot het eindproduct. Via normen en een duidelijk omschreven kwaliteitskader ondersteunt de Copper Mark deelnemers bij het identificeren en doorvoeren van operationele veranderingen ter plaatse.

De Copper Mark-normen zijn gebaseerd op de 32 internationaal erkende duurzaamheidscriteria van de Risk Readiness Assessment van de Responsible Minerals Initiative (RMI), die alle belangrijke milieukwesties, sociale kwesties en governance-aspecten omvatten. Sinds 30 maart 2020 hebben meer dan 50 locaties in de koperindustrie zich aangesloten bij het Copper Mark.

 www.coppermark.org  - www.aurubis.com

  • Plant Olen is de vierde Aurubis smelterijlocatie die het internationaal erkende Copper Mark ontvangt
  • Plants Stolberg en Beerse starten ook het certificeringsproces
  • Aurubis is een van de eerste bedrijven die zich inzetten voor de nieuwe Copper Mark Chain of Custody Standard.
Copper Mark logo

Copper Mark logo

Aurubis Dirk Vandenberghe Managing Director Olen Beerse

Aurubis Dirk Vandenberghe Managing Director Olen Beerse

Watertorenstraat 35, Olen, België

Aurubis Olen

Deel dit artikel